Dobra firma cateringowa powinna zatem wyróżniać się sprawnością, wysoką wydajnością i bardzo dobrą obsługą, zarówno przy serwowaniu posiłków jak i porządkowaniu miejsca po zakończonym przyjęciu. Na wydajność i sprawność składają się nie tylko umiejętności kucharzy, odpowiednie zaopatrzenie, ale także jakość i przydatność sprzętów jakie używamy, tak by zadowoleni klienci zawsze do nas wracali.
Jednym z takich nieodzownych sprzętów w kuchni jest odpowiednia waga, która pozwala na zoptymalizowanie procesów, przygotowanie odpowiedniej ilości składników oraz zapewnia spójność recepturowania zwłaszcza przy przygotowywaniu różnych ilości danej potrawy. Jeśli Twoje menu zyskało uznanie Klientów, Twoim priorytetem powinno być utrzymanie zarówno jakości jak i tego samego smaku potraw za każdym razem. Korzystanie z odpowiedniej wagi pomaga w odmierzaniu zawsze takich samych porcji, dzięki czemu nie marnujemy żywności, a jednocześnie oszczędzamy pieniądze i zakupione składniki. Ze względu na mnogość firm cateringowych jak również zakres ich obsługi nie ma jednej wagi która spełniałaby wszystkie potrzeby. Inna bowiem waga będzie potrzebna firmie która obsługuje tylko i wyłącznie małe przyjęcia i spotkania biurowe, a inna firmie która obsługuje setki osób na dużej imprezie branżowej. Również ze względu na samo użytkowanie na konkretnych stanowiskach pracy, zapotrzebowanie na typ wagi będzie różny, inna bowiem waga będzie potrzebna w magazynie do przyjęcia towaru, a zupełnie inna do precyzyjnego odważania np. drogich przypraw. Dlatego zanim zdecydują się Państwo na zakup wagi, dobrze jest rozważyć klika kwestii.
Zastanów się do czego będziesz wykorzystywać wagę i upewnij się że wybierzesz taką która jest odpowiednia dla Twoich potrzeb. Wag jest bardzo wiele, jeżeli masz wątpliwość zadzwoń do nas, a z chęcią podpowiemy Ci, które modele warte są Twojego zastanowienia.
Wagę dobieramy w zależności od tego co zamierzamy nie niej ważyć, jeżeli potrzebujemy wagę do magazynu - z dużą nośnością i pomostem - żeby przyjmować skrzynie z produktami np. ziemniaki czy jabłka, rozważ wagę z miernikiem na statywie np. wagę pomostową KPZ 206S – dzięki umieszczeniu miernika wyżej, postawiona na pomoście skrzynia nie zasłoni wyświetlacza z podaną masą. Jeżeli natomiast potrzebujemy dokładną wagę do kuchni, warto zwrócić uwagę by była odpowiednio zabezpieczona przed panującymi tam warunkami – wilgoć , para itp – np. waga kuchenna Valor 2000 PW której konstrukcja jest odpowiednio zabezpieczona przez gromadzeniem się płynów i ich skraplaniem. Jeżeli kupisz tanią wagę bez odpowiedniego zabezpieczenia, nie masz pewności czy będzie działała poprawnie i zapewne jej użytkowanie będzie bardzo krótkie. Błędne podanie masy produktu będzie miało bezpośredni wpływ na smak potrawy, ale także może narazić Cię na wyższe koszty związane z zakupem niepotrzebnej ilości składników.
Jeżeli dysponujesz odpowiednim budżetem rozważ zakup wagi w całości wykonanej ze stali nierdzewnej, wagi są droższe, ale ze względu na panujące na kuchni warunki zdecydowanie dłużej będą funkcjonować. Zwróć uwagę że bardzo często ten sam typ wagi produkowany jest w różnych nośnościach i działkach. Jeżeli np. potrzebujesz bardzo precyzyjnej wagi do odmierzania np. bardzo drogich przypraw jak szafran to możesz wybrać wagę o mniejszym udźwigu, a bardzo dokładniej podziałce np. waga gastronomiczna Valor 2000 XW o nośności 1,5 kg i precyzji odczytu masy 0,2g. Jeżeli natomiast chcesz odmierzać porcje ciasta na pizzę czy drożdżówki do dyspozycji masz wagę do żywności Valor 2000 o nośności np. 15 kg i działce 2g.
Gotowanie wiąże się z „nieporządkiem” nawet dla najbardziej doświadczonych profesjonalistów, a w kuchni priorytetem jest utrzymanie wysokiej higieny, zwłaszcza gdy serwujemy żywność setkom osób. Waga, która jest szybka i łatwa do czyszczenia, jest zatem koniecznością.
Większość standardowych wag kuchennych posiada tylko szaklę wykonaną ze stali nierdzewnej. Niektóre natomiast wagi gastronomiczne, takie jak Valor 2000 czy Valor 4000, oprócz pomostu maja także wykonaną ze stali nierdzewnej obudowę. Zdejmowana szalka oraz obła (bez rantów i wgłębień) obudowa zapewnia szybkie i dokładne mycie. Odpowiednio zabezpieczona klawiatura ułatwia zachowanie odpowiedniej czystości wagi oraz zabezpiecza ją przez uszkodzeniem, które mogłaby wywołać np. wyciekająca w ważonych produktów woda. Waga jest urządzeniem bardzo precyzyjnym i zwłaszcza jeżeli musi pracować w niekorzystnych warunkach takich jak wilgoć , para itp. które mogłyby uszkodzić jej elektronikę musi byś odpowiednio zabezpieczona i przygotowana.
W trakcie przygotowania posiłków często wkrada się chaos, pośpiech, różne warunki oświetlenia w zależności od miejsca w którym pracujemy, dlatego istotnym elementem wagi jest czytelny dobrze widoczny wyświetlacz. Niektóre wagi jak np. Valor 2000 i 4000 posiadają dwa wyświetlacze z przodu i tyłu wagi, dzięki czemu z jednej wagi kuchennej na stanowisku mogą korzystać dwie osoby bez konieczności tracenia czasu na przesuwanie wagi w swoją stronę.
Niektóre z wag jak np. Valor 4000 posiadają czujnik ruchu który pozwala machnięciem ręki wtarować pojemnik, szybko sprawie, bez dotykania wagi. Przydatną funkcją w tych wagach może być także funkcja kontrolnego ważenia, dzięki której możemy ustawić przedział wagowy w jakiej ma mieścić się odważana porcja, a waga za pomocą kolorowych kontrolek poinformuje Cię czy należy dołożyć czy odjąć trochę produktu. Ważnym elementem wagi jest również wbudowany akumulator, który pozwala ważyć w dowolnym miejscu bez potrzeby podłączania wagi do gniazdka.
Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą, jak również do kontaktu telefonicznego lub mailowego w razie pytań lub wątpliwości w doborze odpowiedniego modelu.
W dziale „WAGI DO ŻYWNOŚCI” – znajdą Państwo wszystkie modele małych wag gastronomicznych do nośności 30 kg zarówno w wersjach standardowych jak i wykonanych ze stali nierdzennej.
Natomiast w dziale „WAGI STOŁOWE” – prezentujemy wszystkie modele wag platformowych które najlepiej sprawdzą się podczas przyjmowania znacznych ilości produktów na magazyn.
Oferujemy szeroką gamę produktów do dezynfekcji i zachowania czystości nawet w najbardziej wymagającym otoczeniu.
Firmy zainteresowane stałymi dostawami środków do dezynfekcji lub większymi ilościami odzieży jednorazowej zapraszamy do kontaktu mailowego lub telefonicznego, celem ustalenia warunków współpracy.
Środki do dezynfekcji małych i dużych powierzchni · Ściereczki antybakteryjne Morana · Dezynfekcja i pielęgnacja rąk
Do zastosowania wszędzie tam gdzie wymagane są wysokie standardy higieniczne.
Fartuchy i komplety ochronne · czepki higieniczne · rękawiczki nitrylowe · maski higieniczne i FFP2